HOUTSTAPELBOUW

 

Waarom wonen in steen als het ook veel beter kan? Massieve houtstapelbouw is niet alleen beter voor het milieu (hout houdt CO2 vast en we bouwen prefab met vooral spierkracht), maar ook gezond voor lichaam én geest: massief hout leeft, ademt en levert daardoor een gezond binnenklimaat. Naast het hout uit zorgvuldig beheerde bossen in Scandinavië passen wij zoveel mogelijk natuurlijke materialen toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtvezelplaatisolatie.

Ons eigen fabricaat houtstapelbouw kenmerkt zich door massieve of gelamineerde vuren wanddelen, ook wel logs genoemd. Deze logs van 68, 88 of 114 mm dik hebben een dubbele veer- en groefverbinding aan de boven- resp. onderzijde en inkepingen voor hoekverbindingen en tussenwanden. Hierdoor kunnen ze naadloos op elkaar gestapeld worden tot massief houten wanden en zijn door de (hoek)verbindingen - trapsgewijs loglaag voor loglaag - verbonden met andere wanden.

Eigen logproductie

Ieder blokhuis wordt op maat prefab in losse delen in onze fabriek geproduceerd, waarna wij het blokhuis op de bouwlocatie opbouwen.

Met behulp van de vierzijdige schaafmachine wordt ruw vuren balkenhout glad geschaafd. Tegelijkertijd wordt daarbij in iedere balk een veer- en groefverbinding aan de boven- en onderzijde gefreesd: een log.

Vanuit de werkvoorbereiding worden de werktekeningen voor de logs per project ingelezen in een cnc-infreesmachine. Deze infreesmachine zaagt iedere log op de voorgeprogrammeerde lengte en voorziet de logs van inkepingen op de juiste plekken, zodat de logs bij het stapelen naadloos op elkaar aansluiten.
 

De logs worden gelabeld en ingepakt voor transport. Het blokhuis komt dus in meerdere pakketten, inclusief kozijnen, deuren, ramen, vloer- en dakdelen, isolatiemateriaal, dakpannen etc. op de bouwlocatie aan.

De logs worden op de bouwlocatie gestapeld, zonder toepassing van schroeven of lijm. Belangrijk is namelijk dat het massieve hout kan blijven 'bewegen', want hout is een natuurproduct (zie hieronder 'Werking van hout' ).
 

Wandopbouw

Enkelwandig of dubbelwandig geïsoleerd met binnen- of met buitenkleding naar keuze:

Afb.-1.jpg

Afb. A - Enkelwandig

Afb.-2.jpg

Afb. B - Met wandiso + binnenbekleding

Afb.-3.jpg

Afb. C - Met wandiso + buitenbekleding

Nadat de logs zijn gestapeld, isoleren en bekleden we de buitenwanden, waardoor er een dubbele wand ontstaat. Dit kan op twee manieren.

Dubbelwandige wandopbouw met binnenbekleding + wandisolatie
Hierbij worden de massieve buitenwanden aan de binnenzijde bekleed met isolatiemateriaal en daarna voorzien van een binnenbekleding naar keuze. (Zie afbeelding B)

Dubbelwandige wandopbouw met buitenbekleding + wandisolatie
Het blokhuis wordt aan de buitenzijde voorzien van isolatie en een buitenbekleding naar keuze. De hoekverbindingen aan de buitenzijde van het blokhuis zijn dus bij deze wandopbouw niet meer zichtbaar. (Zie afbeelding C)

Wandisolatie
We passen hierbij diverse wandisolatiematerialen toe, bij voorkeur natuurlijke materialen zoals houtvezelplaatisolatie. Maar ook andere materialen op wens van de klant.

Hiermee wordt uiteraard minimaal voldaan de gestelde eisen met betrekking tot isolatiewaarden van het Bouwbesluit.

Enkelwandig
Voor bijgebouwen bijvoorbeeld gastenverblijven, tuinkantoren, ateliers, poolhouses en garages kan een enkelwandige opbouw in logdikte van 68 of 88 mm in combinatie met vloer- en dakisolatie volstaan, dus zonder wandisolatie, zonder bekleding (zie afbeelding A). Massief hout isoleert van nature goed. Of dit volstaat, is afhankelijk van het ontwerp, uw wens en het gebruik. Graag adviseren wij u hierbij.

De binnenwanden blijven normaal gesproken enkelwandig.

Logdikte

Wij schaven en profileren het hout tot logs van 68, 88 en 114mm dik.

De optimale logdikte is mede afhankelijk van de grootte, indeling, hoogte en functie van het blokhuis. Wij bieden elk blokhuis aan in de minimale logdikte die de constructiesterkte en stijfheid onderstrepen. Hierbij is een dikkere log voor een nog robuustere uitstraling ook altijd mogelijk.

146.11.recreatiewoning-enkelwandig.jpg

enkelwandig

058.14.recreatiewoning-horizontale_buitenbekleding.jpg

met horizontale delen Red Cedar-buitenbekleding

197.16.houten_woning_blokhuis_Jansen_Blokhuizen_004.jpg

met verticale delen Red Cedar-buitenbekleding

<<<

VOLG ONS OOK OP:

OPENINGSTIJDEN

We zijn op afspraak geopend tijdens kantooruren. In weekenden en op feestdagen zijn we gesloten. Wegens zomervakantie zijn we gesloten van vrijdag 26 juli t/m vrijdag 16 augustus a.s.

JANSEN BLOKHUIZEN
Warmseweg 6
7075 EP  ETTEN Gld.
T. (0314) 324197
info@jansenblokhuizen.nl